Pustosz australijski - brązowy chrząszcz z rodziny pustoszowatych

Czym jest pustosz australijski?

Pustosz australijski jest owadem z rodziny pustoszowatych.

Pustoszowate - chrząszcze przypominające pająki

Pustoszowate są rodziną niewielkich, przypominających pająki chrząszczy. Mają one pięcioczłonowe stopy i nitkowate, jedenastoczłonowe czułki. Przedplecze pustoszowatych jest węższe od pokryw. Pokrywy pustoszowatych są uwypuklone. Mają one kształt owalny lub wydłużony. U niektórych gatunków pustoszowatych pokrywy samców i samic różnią się pomiędzy sobą. Larwy pustoszowatych są białe i łukowato zgięte. Ich żerowanie odbywa się wewnątrz kokonów. Wiele gatunków pustoszowatych żyje wewnątrz pomieszczeń w których wyrządzają one znaczne szkody. W warunkach naturalnych pustoszowate pojawiają się w gniazdach owadów i ptaków oraz materiałach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego.

Jak wygląda pustosz australijski

Ciało pustosza australijskiego jest brązowe. Ma ono od 2,5 do 4 milimetrów długości. Samice i samce pustosza australijskiego nie różnią się między sobą. Głowa pustosza australijskiego gęsto pokryta jest delikatnymi, żółtobrązowymi włoskami. Na środku przedplecza pustosza australijskiego znajduje się lekkie, podłużne wzniesienie. Wzniesienie to pokryte jest owalnymi lub okrągłymi punktami. W tylnej części przedplecza pustosza australijskiego gęstość tych punktów wzrasta. Pomiędzy dużymi punktami występują również punkty drobniejsze. Na przedpleczu pustosza australijskiego znajdują się drobne, żółtobrązowe włoski wyrastające z drobnych punktów, oraz dłuższe żółte włoski wyrastające z większych wzgórków. Takie same owłosienie znajduje się na pokrywach. Na pokrywach pustosza australijskiego znajdują się również wyraźne rzędy punktów.

Rozmnażanie się i rozwój pustosza australijskiego

W ciągu roku są dwa okresy podczas których pojawiają się pustosze australijskie. Pierwszy z nich trwa od kwietnia do lipca, a drugi ma miejsce w październiku i listopadzie. Jaja składane są przez samice pustosza australijskiego przez od 3 do 4 tygodni. W tym czasie składają je one w ilości wynoszącej od 70 do 170 sztuk. Jaja te układane są pojedynczo lub w niewielkich grupach. W temperaturze wynoszącej od 20 do 24°Celsjusza larwy pustosza australijskiego wylęgają się z jaj po upływie od 3 do 16 dni. Po wylęgu larwy pustosza australijskiego rozpoczynają przędzenie nici. Za pomocą tych nici zlepiają one produkty w grudki. Podczas swojego rozwoju larwy pustosza australijskiego przechodzą od 3 do 5 linień. Jeśli rozwój larw pustosza australijskiego następuje w temperaturze wynoszącej 25°Celsjusza przepoczwarzenie się następuje o upływie 6 tygodni. Przy tej samej temperaturze stadium poczwarki pustosza australijskiego trwa 4 tygodnie. Po wylęgnięciu się osobniki dorosłe pustosza australijskiego pozostają przez kilka tygodni w kokonie poczwarki.

Osobniki dorosłe pustosza australijskiego prowadza nocny tryb życia. W Polsce zazwyczaj rozwija się jedno pokolenie pustosza australijskiego rocznie. W pomieszczeniach ogrzewanych mogą rozwijać się dwa pokolenia pustosza australijskiego rocznie. Pustosz australijski rozwija się w ciemnych, wilgotnych pomieszczeniach. Jeśli wilgotność powietrza spadnie poniżej 40% rozwój pustosza australijskiego spowalnia.

Straty powodowane przez pustosza australijskiego

Pustosz australijski powoduje uszkodzenia ziaren zbóż kakao, bawełny, przetworów zbożowych, kazeiny i suszonych owoców. Pustosz australijski zanieczyszcza produkty swoją przędzą i odchodami.

Występowanie pustosza australijskiego

Podejrzewa się, że pustosz australijski pochodzi z Australii. Obecnie występuje również w Ameryce i Europie z tym że w Europie ten robak magazynowy jest powszechniejszy niż w Ameryce.

 

 


Usuwanie kretów

Ten mały, niepozorny ssak jakim jest kret potrafi narobić wiele szkód w naszych ogródkach. Jako, że preferuje glebę wilgotną oraz bogatą w pożywienie. Więcej »

Osa pospolita - zagrożenia i zwalczanie

Rozpoczyna się okres letni i związku z tym coraz częściej spotykamy się z atakami os na ludzi: na piknikach, w ogródku lub na podwórku. Więcej »

Odkomarzanie - zwalczanie komarów

Okres letni to zmożona aktywność tego owada. Jest on bardzo uciążliwym gościem w naszych ogrodach i nie pozwala nam korzystać z wolnych chwil z rodzina. Więcej »

Karaluchy

Karaluchy są bardzo uciążliwe dla człowieka, gromadzą się w szczelinach, szparach oraz miejscach wilgotnych, przenoszą one choroby groźne dla człowieka. Więcej »

Sektor spożywczo-przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »


$(".jumbotron *").html(function () { return $(this).html().replace("usuwanie24.pl", "usuwanie24.pl"); });