Ukrytek Muretański - pospolity szkodnik ziaren zbóż

Ukrytek mauretański ma od 6 do 11 milimetrów długości. Za równo larwy jak i chrząszcze ukrytka mauretańskiego żywią się ziarnami zbóż i powstającymi z nich produktami, suszonymi warzywami, owocami i orzechami.

Ukrytek muretański

Ukrytek mauretański (Tenebroides mauritanicus)

Czym jest ukrytek mauretański ?

Ukrytek mauretański (Tenebroides mauritanicus) to chrząszcz zaliczany do rodziny Trogossitidae i podrodziny Trogossitinae.

Jak wygląda ukrytek mauretański ? 

Ukrytek mauretański ma od 6 do 11 milimetrów długości. Jego ciało może przyjmować barwy od jasno-brązowej do brunatno-czarnej. Czułki, odnóża oraz spodnia strona ciała ukrytka mauretańskiego są wyraźnie jaśniejsze od reszty jego ciała.

Głowa i przedplecze ukrytka mauretańskiego są błyszczące. Głowa lekko punktowana, szeroka, spłaszczona i lekko kulista. Oczy płaskie, czułki zakończone składającą się z trzech członów buławką. Przedplecze punktowane i sercowate. Po bokach punktowania są znacząc liczniejsze niż po środku. Na środku przedplecza ukrytka mauretańskiego znajduje się gładka smuga.

Pomiędzy przedpleczem, a pokrywami znajduje się wyraźne przewężenie. Długość pokryw jest wyraźnie większa od ich szerokości. Pokryte są one licznymi punktami układającymi się w podłużne pasy.

Występowanie ukrytka mauretańskiego

Ukrytek mauretański jest owadem pospolitym. W Europie występuje na całym kontynencie z wyjątkiem jego północnych krańców czyli północnej Szkocji i północnej części Skandynawii.

Ukrytek mauretański często występuje w pobliżu siedzib ludzkich. Najczęściej pojawia się na terenie magazynów i piekarni. Pojawia się również w gniazdach bocianów i w gołębnikach.

Rozwój ukrytka mauretańskiego

Długość cyklu rozwojowego ukrytka mauretańskiego cechuje się ogromnym nawet jak na owady zróżnicowaniem w zależności od warunków zewnętrznych w tym zwłaszcza od temperatury. Może on trwać od 40 do nawet 1200 dni. W temperaturze pokojowej rozwój ukrytka mauretańskiego trwa rok.

Jaja składane są przez samice ukrytka mauretańskiego przez kilka miesięcy. W tym czasie pojedyncza samica może złożyć nawet 1200 jaj. Przeciętna samica składa 500 jaj. Składane są one w grupach liczących od 10 do 40 sztuk w szczelinach lub na produktach na których będą rozwijać się larwy. Przy temperaturze wynoszącej 20 stopni Celsjusza larwy wylęgają się z nich po upływie 10 dni.

Larwy ukrytka mauretańskiego są brunatno-białe z wyjątkiem czarnej głowy, płytki na przedtułowiu i mających kształt rogów haków znajdujących się na końcu ich ciała. Ciało larw jest silnie spłaszczone i rozszerza się ku tyłowi.

Larwy ukrytka mauretańskiego unikają światła i preferują żerowanie w głębszych warstwach produktu, co znacząco utrudnia wykrycie ich obecności.  Ilość linień larw ukrytka mauretańskiego uzależniona jest od długości rozwoju. Im jest dłuższy tym jest ich więcej. Najczęściej są to 3 lub 4 linienia. Pod koniec swojego rozwoju larwy ukrytka mauretańskiego osiągają 19 milimetrów długości.

Komory poczwarkowe budowane są przez larwy poza ich żerowiskami w różnego rodzaju zakamarkach i w miękkim drewnie.

Osobniki dorosłe ukrytka mauretańskiego żyją od roku do dwóch. W tym czasie wielokrotnie odbywają one kopulację.

Co je ukrytek mauretański

Za równo larwy jak i chrząszcze ukrytka mauretańskiego żywią się ziarnami zbóż i powstającymi z nich produktami, suszonymi warzywami, owocami i orzechami. W diecie ukrytka mauretańskiego pojawiają się również produkty pochodzenia zwierzęcego, ale zdarza się to rzadko.

Straty powodowane przez ukrytka mauretańskiego

Z powodu stosunkowo niskich temperatur panujących na terenie naszego kraju w Polsce okres rozwoju ukrytka mauretańskiego jest dość długi, co znacząco zmniejsza częstotliwość jego występowania  i powodowane przez niego straty.

Jeśli jednak ukrytek mauretański pojawi się w danym miejscu powodowane przez niego straty są poważne. Ukrytki Mauretańskie są bardzo ruchliwe w związku z czym uszkadzają one wiele ziaren. Atakują one zwłaszcza zalążki ziaren, co sprawia, że nie nadają się one do siewu. Sprawia to, że już pojawienie się niewielkiej ilości ukrytków mauretańskich może znacząco obniżyć wartość siewną ziarna.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że takie podstępowanie nie jest standardem wśród szkodników ziarna. Większość z nich atakuje pojedyncze ziarno i pożywia się nim aż do całkowitego wyjedzenia jego zawartości. Często cały rozwój od larwy do osobnika dorosłego odbywa się w pojedynczym ziarnie. Tak jest między innymi w przypadku żerującego w grochu strąkowca grochowego, żerującego w kukurydzy wołka kukurydzowego, żerującego w zbożu wołka zbożowego i żerującego w ryżu wołka ryżowego i wielu innych owadów.

Wytrzymałość ukrytków mauretańskich na brak pożywienia w zależności od panujących temperatur

Niskie temperatury z jednej strony spowalniają rozwój ukrytków mauretańskich, a z drugiej powodują one wzrost wytrzymałości ukrytków mauretańskich na brak pożywienia. Na przykład pozbawione pokarmu osobniki dorosłe w temperaturze wynoszącej 20 stopni Celsjusza mogą przeżyć do 52 dni, a w temperaturze wynoszącej 10 stopni Celsjusza do 6 miesięcy. Jeszcze większa jest wytrzymałość larw ukrytków mauretańskich na brak pokarmu. Mogą one przeżyć 10 miesięcy przy temperaturze wynoszącej 20 stopni Celsjusza i nawet 2 lata w temperaturze wynoszącej 10 stopni Celsjusza.

zwalczanie szkodników szkodnik magazynowy szkodnik zbóż chrząszcz owady zwalczanie owadów metody zwalczania zwalczanie likwidacja usuwanie insekty tępienie insektów

Rybik cukrowy, srebrzyk, (Lepisma saccharina)

Więcej »

Jak pozbyć się pcheł?

Pchły - każda osoba która miała do czynienia z tym niemiłym owadem na pewno wie że jego tępienie jest trudnym zadaniem i wymaga dużo pracy. Więcej »

Osa pospolita - zagrożenia i zwalczanie

Rozpoczyna się okres letni i związku z tym coraz częściej spotykamy się z atakami os na ludzi: na piknikach, w ogródku lub na podwórku. Więcej »

Szkodniki Magazynowe - zagrożenie i zwalczanie szkodników magazynowych żywności

Szkodniki magazynowe żywności to bardzo popularny i uciązliwy temat ze względu na sporą grupę szkodników. Szkodniki magazynowe zanieczyszczają surowce przegowywane w magazynch i przyczyniają się do dużych strat. Więcej »

Sektor spożywczo-przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »


$(".jumbotron *").html(function () { return $(this).html().replace("usuwanie24.pl", "usuwanie24.pl"); });