Zamgławianie - użycie preparatów biobójczych.

Dezynfekcja za pomocą zamgławania jest jedną z najskuteczniejszych metod zwalczania bakterii, wirusów, grzybów itp.

Zamgławianie to obecnie chyba najpopularniejsza forma aplikacji preparatów dezynfekcyjnych, insektycydów, środków grzybobójczych w chowie drobiu, daje możliwość znacznej redukcji ilości podawanej cieczy roboczej w porównaniu z tradycyjnym opryskiem, skrócenie czasu zabiegu i tym samym oszczędność czasu, pieniędzy i zdrowia.  Dodatkowo przy oprysku tradycyjnym najczęściej nie ma też możliwości dotarcia lancą w najbardziej odległe zakamarki pomieszczenia, czyli tam gdzie mogą przetrwać organizmy pasożytnicze. Ten problem znika przy zastosowaniu zamgławiaczy.

Zamgławianie na zimno najczęściej wykonuje się za pomocą generatorów ULV.  Uzyskuje się z nich krople o wielkości rzędu 30 mikronów co daje zazwyczaj pełen efekt. Pewność uzyskuje się jednakże stosując zamgławiacze termiczne, w których ciecz robocza odparowuje pod wpływem wysokiej temperatury, a następnie skrapla się przy kontakcie z chłodniejszą atmosferą pomieszczenia. Powstała mgła o średnicy kropli już od 0,5 mikrona utrzymuje się w powietrzu znacznie dłużej aniżeli mgła zimna, co umożliwia dłuższy kontakt preparatu bójczego ze zwalczanym organizmem.

Należy podkreślić, że ilość roztworu roboczego przelicza się na kubaturę obiektu (czyli na metry sześcienne), a nie na jego powierzchnię (metry kwadratowe). Jest to bardzo często popełniany błąd i dlatego proszę zwrócić szczególną uwagę na ten fakt! Ze względu na odmienny sposób przeliczania, w przypadku zamgławiania, nie mówimy o roztworze x-procentowym, a jedynie o ilości preparatu, wody i nośnika (= cieczy roboczej) potrzebnej do zamgławiania określonej kubatury. Dla ułatwienia, w pewnym uproszczeniu, można przyjąć iż 1 litr preparatu + 1 litr wody zaaplikowany na kubaturę 1000 m3 odpowiada 0,5%  roztworowi podanemu na 1000 m2.

zamgławianie zwalczanie bakterii usuwanie wirusów dezynfekcja na mokro duża kropla dezynfekcja sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy

Roztoczek rybny - szkodnik produktów rybnych

Roztoczek rybny jest szkodnikiem żerującym w produktach rybnych: mączce rybnej, rybach suszonych i w produktach białkowych zawierających mączkę rybną. Więcej »

Ozon

Ozon jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych. Stosowanie go jako dezynfektyku jest idealnym rozwiązaniem. Więcej »

Bielenie scian - metoda dezynfekcji

Bielenie scian za pomoca najnowszych maszyn dostepnych w profesjonalnych firmach przynosi o wiele lepsza efekty działania. Więcej »

Dezynfekcja

Podstawowa usługa zwalczająca bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy. Zaleca się ją stosować w wszystkich sektorach gospodarki. Więcej »

Sektor spożywczo-przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »


$(".jumbotron *").html(function () { return $(this).html().replace("usuwanie24.pl", "usuwanie24.pl"); });