Dezynfekcja
Podstawowa usługa zwalczająca bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy. Zaleca się ją stosować w wszystkich sektorach gospodarki.
Dezynfekcja to proces mający na celu zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich form przetrwalnikowych. Następuje po procesie mycia i wykonywana jest przy wykorzystaniu metod fizycznych (pary wodnej i promieniowania) chemicznych (detergenty) bądź termiczno-chemicznych.
Dezynfekcja suchą parą należy do jednych z najbezpieczniejszych metod, w związku z czym może być stosowana głównie do odkażania sprzętów oraz w pomieszczeniach o zaostrzonych wymaganiach sanitarnych (przedszkola, magazyny z żywnością, restauracje czy w obiekty inwentarskie). Używać można pary wodnej w temperaturze 100-105°C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,5?0,45 atm) oraz pary wodnej pod normalnym ciśnieniem. Promieniowanie niszczy mikroorganizmy znajdujące się w powietrzu oraz na powierzchniach. Do odkażania używa się promieni UV o długości 256 nm. Działanie bakteriobójcze polega na absorbowaniu promieniowania UV-C poprzez strukturę DNA drobnoustrojów.
Dezynfekcja chemiczna wykonywana jest przy użyciu detergentów o specyficznym działaniu. Za skuteczną dezynfekcję uznaje się zredukowanie liczby komórek bakteryjnych do 0,001-0,0001% w stosunku do liczebności początkowej. Najczęściej stosuje się środki zawierające: czwartorzędowe sole amoniowe, alkohole, aldehydy, kwasy, utleniacze itp. Roztwory preparatów dezynfekcyjnych należy stosować zgodnie z zaleceniami, biorąc pod uwagę spektrum działania, rodzaj powierzchni, stężenie. Skuteczność procesu dezynfekcji zależy od temperatury, zdolności zwilżających danego środka, czasu kontaktu z powierzchnią, a także skuteczności biobójczej, która zależna jest od mechanizmu oddziaływania na komórkę.
odkażanie odgrzybianie ozonowanie oczyszczanie usuwanie odorów sprzątanie po zgonie dezynfekcja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy