Deratyzacja

Deratyzacja to usuwanie i tępienie wszelakich gryzoni, szkodliwych ze względów sanitarnych i gospodarczych. Gryzonie (myszy i szczury ) są szkodnikami.

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na systematyczność i wysokiej jakości substancje aktywne. Na rynku są dostępne preparaty zawierające difenacum czy flocoumafen, które gwarantują skuteczność już po pierwszym pobraniu przez gryzonia. Należy jednak pamiętać, iż są to substancje toksyczne i pod żadnym pozorem nie powinno się ich stosować w pomieszczeniach, gdzie przechowywana jest otwarta żywność, za wyjątkiem aktywnej inwazji. Można jedynie zastosować pułapki żywołowne z nietoksyczną przynętą. Mówi nam o tym klauzula 4.14.5 standardu BRC w wersji 7.\

Mysz polna ? jest to nie za duży gryzoń jego rozmiar to około 7-11 cm, długość ogona do 10 cm. Masa nie przekracza 40 g. ciało smukłe, pysk zaostrzony z wąsami, ogon dość słabo owłosiony. Barwa ciała szaro-żółtawa, spód białawy. Samica posiada pięć par sutków. Osobniki tego gatunku wydzielają charakterystyczny mysi zapach.  

Prowadzą nocny tryb życia w zhierarchizowanych koloniach (budują gniazda). Dojrzałość płciową osiągają w wieku 2-3 miesięcy, ciąża trwa od 19-21 dni, w miocie jest 4-9 młodych, przy dobrych warunkach bytowania potrafią rozmnażać się przez cały rok, średnio 5-8 miotów na rok. Najstarsze osobniki dożywają do 4 lat, ale przeciętnie żyją do 1,5 roku.

Myszy mogą być nosicielami chorób i bakterii. Powodują straty w miejscach składowania żywności i płodów rolnych, są wszystkożerne.  

Szczury ? gatunek z rodziny myszowatych. Ciało gryzoni ma długość 16-25 cm, długość ogona 17-26 cm, masa ciała 180-320g. Pyski ostro zakończone, uszy duże i cienkie są prawie nagie. Barwa ciała szaro-brązowa, u różnych osobników barwa może być różna(od szarego do czarnego) spód ciała jest jaśniejszy, ogon posiada rzadkie owłosienie i jest pokryty łuskami.

Samica posiada 5-6 par sutków. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 5 tygodni i są gotowe do rozrodu. Samica szczura jest w stanie rodzić jeden miot po drugim, dlatego że po urodzeniu jest już zdolna do zapłodnienia. Ciąża trwa od 21 do 23 dni, samica z jednego miotu może mieć od 7 do 17 młodych.
Prowadzą aktywne życie całą dobę, żerują najbardziej nocą.

Występują przy siedliskach ludzkich i przy gospodarstwach rolnych (obory, kurniki, chlewnie). Mogą być niebezpieczne dla zwierząt domowych i hodowlanych. Głównymi miejscami bytowania tych szkodników są piwnice, kanalizacje, wysypiska śmieci, magazyny żywnościowe i składy żywności.

deratyzacja odszczurzanie zwalczanie szczurów zwalczanie myszy tępienie myszy usuwanie szczurów deratyzacja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczo-przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »


$(".jumbotron *").html(function () { return $(this).html().replace("usuwanie24.pl", "usuwanie24.pl"); });