Roztoczek rybny - szkodnik produktów rybnych

Roztoczek rybny jest szkodnikiem żerującym w produktach rybnych: mączce rybnej, rybach suszonych i w produktach białkowych zawierających mączkę rybną.

 

Jak wygląda roztoczek rybny?

Roztoczek rybny  (Lardoglyphus konoi) ma 0,5 milimetra długości. Wszystkie nogi samicy roztoczka rybnego mają rozwidlone pazurki. U samca na nogach I, II i IV pary znajduje się po jednym pazurku. Nogi III pary są zgrubiałe. Znajdują się na nich 2 pazurki. Ruchome hypopusy roztoczka rybnego mają 0,22 milimetra długości. Szczecinki znajdujące się na tarczy w tyle ciała mają formę kolców.

Rozwój roztoczka rybnego

W optymalnych warunkach rozwój pokolenia roztoczka rybnego trwa 12 dni. Rozwój roztoczka rybnego następuje przy wilgotności względnej przekraczającej 75 % i przy temperaturze przekraczającej 8 ° Celsjusza.

Żerowanie roztoczka rybnego

Roztoczek rybny jest szkodnikiem żerującym w produktach rybnych: mączce rybnej, rybach suszonych i w produktach białkowych zawierających mączkę rybną.

 

roztoczek rybny szkodnik produktów rybnych szkodnik ryb

OZONOWANIE

Ozonowanie jako bezpieczna i intensywna dezynfekcja. Więcej »

Mrówki

Te małe niepozorne insekty pomimo swoich małych rozmiarów potrafią wyrządzić duże szkody w naszym mieszkaniu czy ogrodzie. Więcej »

Sprzątanie po zgonie

W trakcie rozkładu ciała zmarłego wytwarza się wiele niebezpiecznych dla człowieka związków chemicznych (jad trupi) oraz bardzo nieprzyjemny zapach. Więcej »

Mącznik młynarek

Po około dwóch tygodniach od kopulacji samica młynarka zaczyna składać jaja. W przeciągu całego życie jest w stanie złożyć ich nawet 500. Larwy początkowo mierzą od 2 do 3 mm. Podczas okresu larwalnego (około 12- 18 miesięcy) linieją one nawet 15 razy. Więcej »

Sektor spożywczo-przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »


$(".jumbotron *").html(function () { return $(this).html().replace("usuwanie24.pl", "usuwanie24.pl"); });