Zamgławianie - użycie preparatów biobójczych.
Dezynfekcja za pomocą zamgławania jest jedną z najskuteczniejszych metod zwalczania bakterii, wirusów, grzybów itp.
Zamgławianie to obecnie chyba najpopularniejsza forma aplikacji preparatów dezynfekcyjnych, insektycydów, środków grzybobójczych w chowie drobiu, daje możliwość znacznej redukcji ilości podawanej cieczy roboczej w porównaniu z tradycyjnym opryskiem, skrócenie czasu zabiegu i tym samym oszczędność czasu, pieniędzy i zdrowia. Dodatkowo przy oprysku tradycyjnym najczęściej nie ma też możliwości dotarcia lancą w najbardziej odległe zakamarki pomieszczenia, czyli tam gdzie mogą przetrwać organizmy pasożytnicze. Ten problem znika przy zastosowaniu zamgławiaczy.
Zamgławianie na zimno najczęściej wykonuje się za pomocą generatorów ULV. Uzyskuje się z nich krople o wielkości rzędu 30 mikronów co daje zazwyczaj pełen efekt. Pewność uzyskuje się jednakże stosując zamgławiacze termiczne, w których ciecz robocza odparowuje pod wpływem wysokiej temperatury, a następnie skrapla się przy kontakcie z chłodniejszą atmosferą pomieszczenia. Powstała mgła o średnicy kropli już od 0,5 mikrona utrzymuje się w powietrzu znacznie dłużej aniżeli mgła zimna, co umożliwia dłuższy kontakt preparatu bójczego ze zwalczanym organizmem.
Należy podkreślić, że ilość roztworu roboczego przelicza się na kubaturę obiektu (czyli na metry sześcienne), a nie na jego powierzchnię (metry kwadratowe). Jest to bardzo często popełniany błąd i dlatego proszę zwrócić szczególną uwagę na ten fakt! Ze względu na odmienny sposób przeliczania, w przypadku zamgławiania, nie mówimy o roztworze x-procentowym, a jedynie o ilości preparatu, wody i nośnika (= cieczy roboczej) potrzebnej do zamgławiania określonej kubatury. Dla ułatwienia, w pewnym uproszczeniu, można przyjąć iż 1 litr preparatu + 1 litr wody zaaplikowany na kubaturę 1000 m3 odpowiada 0,5% roztworowi podanemu na 1000 m2.
zamgławianie zwalczanie bakterii usuwanie wirusów dezynfekcja na mokro duża kropla dezynfekcja sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy