Dezynfekcja, odkażanie
Dezynfekcja to inaczej odkażanie. Działanie polegające na pozbyciu się drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich przetrwalników.
Odkażenie można uzyskać przez zabicie drobnoustrojów, osłabienie ich lub usunięcie mechaniczne z powierzchni przy pomocy odpowiednich środków chemicznych.
Wyróżniamy kilka metod dezynfekcji:
- Termiczna
- Fizyczna
- Chemiczna
W przypadku metody termicznej wyróżniamy jej trzy rodzaje: dezynfekcję wrzącą wodą poprzez gotowanie , dezynfekcję przez pasteryzację oraz dekoktację. W przypadku pierwszej, jak sama nazwa wskazuje, chodzi o gotowanie we wrzątku przez 30 minut. W przypadku drugiej, polega ona na krótkotrwałym jednorazowym podgrzaniu cieczy do temp. poniżej 100 stopni Celsjusza w czasie od kilku sekund do 60 min. I natychmiastowym oziębieniu do temperatury pokojowej. Dekoktacja to nic innego jak kilkunastominutowe działanie wrzącą wodą lub parą wodną, co niszczy formy wegetatywne bakterii. Stosuje się ją do dezynfekcji kołder, materacy itp.
Z metod fizycznych wyróżniamy metodę filtracji oraz metodę UV. Pierwsza jest stosowana przy produkcji leków czy szczepionek, obecnie coraz częściej także do oczyszczania wody. Filtracja to metoda separacji drobnoustrojów od czystej powierzchni/materii. Działanie UV to stosowanie promieniowania nadfioletowego, które polega na pochłanianiu kwantów promieniowania (fotonów) przez funkcjonalnie ważne cząstki mikroorganizmów. Z racji tego, że promienie UV mają raczej słabą przenikliwość to stosuje się je do oczyszczania czystej wody i powietrza.
Metoda chemiczna głównie opiera się na działaniu środkami działającymi przeciw drobnoustrojowo. Ich skuteczność zależy m.in.: od typu środka, jego stężenia, czasu działania, typu mikroorganizmu, temperatury czy wilgotności. Do środków chemicznych możemy zaliczyć: aldehydy, fenole, alkohole, jod, nadtlenek wodoru czy ozon.
W przypadku ozonu możemy mówić o zabiegu ozonowania, czyli ekologiczna metoda na pozbycie się nieprzyjemnych zapachów w pomieszczeniu, a także jego sterylizację z drobnoustrojów, alergenów czy roztoczy. Odpowiednia dawka ozonu działa zabójczo na szkodliwe substancje w powietrzu i neutralizują ich niepożądane działanie.
Ozon, który jest wytwarzany przez specjalne generatory zwane ozonatorami, wchodzi w reakcję ze związkami organicznymi, takimi jak pleśń czy grzyby i niszczy je, uwalniając przy tym cząsteczkę tlenu, neutralizującą związki chemiczne w wyniku łączenia się z nimi. W przypadku ozonu jego lista zalet jest bardzo długa, wystarczy powiedzieć, że jest aż 50 razy skuteczniejszy od tak popularnego środka dezynfekcyjnego jakim jest chlor.
ozon dezynfekcja UV filtracja dezynfekcja ozonowanie oczyszczanie powietrza sprzątanie miejsc zgonu ozonowanie dezynfekcja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy